Oldalak

2012. április 2., hétfő

A szexuálpszichológián innen és túl…


A szexuálpszichológia igencsak felkapott terület lett napjainkban. Sorra jelennek meg a könyvek, ám sokszor nehéz kiválasztani a számunkra megfelelőt. Az alábbiakban egy kis áttekintést szeretnék adni azok számára, akik az előadások, tankönyvek, szakkönyvek és cikkek forgatagában találják magukat, sorra olvasva ugyanazon információkat, s ezáltal talán elmaradnak a kellemesebb, szórakoztatóbb és ízletesebb kötetektől.
Miért ne olvashatnánk a szexuálpszichológia irodalmából olyan hagyományokon és eredeti gondolatrendszeren alapuló könyveket, amelyek az új ismereteknek és a szórakozásnak is egyaránt helyt adnak. 
Kezdjük az alapoknál – Káma Szútra – ki ne hallott volna már róla? Ám ennél azért biztosan kevesebb olvasták el, pedig érdemes. Jópár évszázadot visszarepülve a keleti világban találjuk magunkat, ahol lehet, hogy okosabbak voltak a szexuális vágyak keltésének módszertanában, mint a mai felnőtt filmek? Mondhatnám, hogy egy természetes hatóanyagú tippek és trükkök fejezetek csomagja a könyv, ám ennél többel találkozunk. Nemi szervek megnevezésének hadával, amelyek olykor a könnycseppet kicsalják a szemedből, ha figyelmesen olvasod. Nem szabad kihagyni a jógatudást felülmúló pozitúra leírásokat sem, ám fontos megjegyezni, hogy az eredeti könyv nem ezekkel egyenlő, sokkal inkább egy informatív írással találjuk szembe magunkat.

Ha kicsit ínycsiklandozóbb irányba fordulunk, akkor mindenképpen szerezzük be az Illatos kert című könyvet (szerző: Muhammad an-Nefzawi). Továbbra is a múltban maradva a 15. században találjuk magunkat az arab szerelmi kultúra kellős közepén, ezen kultúráról szintén sok ismerettel bírunk, de valahogy mindig kimarad, hogy ezen szemlélet  szerint a„ két egymáshoz tartozó ember meghitt kapcsolatában a szerelmet a legszentebb földi jónak, az élet legnemesebb örömének tartja”. A valós helyzet természetesen közel sem ilyen idillikus, ám a szigorú szabályoknak alárendelt nők és titkos segítőik rendelkeztek egy sajátos eszköztárral ez elnyomásokkal szemben. Erről sok-sok történetmesélés található a könyvben, amikért már megéri elolvasni a művet, szem nem marad szárazon a női praktikáknak köszönhetően, ám a cselek mellett megtalálható a kölcsönös odaadás, a hűség és házasság pozitív és szinte tökéletes példája is, bemutatva ezzel a kultúrán belül húzódó sajátosságokat is. Bölcs tanácsok mellett ma már naivnak számító ötletekkel is találkozhatunk a koraibeli pajzán történetek körében, valamint újabb „csodaszerekkel” ismerkedhetünk meg szinte receptszerűen.

A sok helyen még ma is megtalálható puszta testiségen kívül egyre többször találkozhatunk a Misztikus szex fogalmával, így hát nem véletlen, hogy Louis W. Meldman ezt a címet adta művének, mely mélytartalmát Platón szavaival illeti „Isteni önkívület…”. A nők függetlenedési törekvései és céljaik kivívása óta egyre fontosabbá vált, hogy a nő is örömöt találjon a közös ágyban. A misztikus szex feltételezi, hogy az mindkét félnek jó és a testi feszültségek csökkenése és az örömérzés mellett egy magasabb szintet is elérhet az ember, amire megfelelő lehetne az egyesülés szavunk, de itt még mindig a testiségre asszociálunk. A fő mondanivalója a könyvnek, hogy a szexualitáshoz ösztönösen kreatívan és spontán módon közelítsünk – vagyis nem előre megfontolt szándékkal és teljesen kész forgatókönyvekkel induljunk neki a paplannak. A misztikus testi-lelki-szellemi szerelem egy teljesebb – akár legteljesebb – életet eredményezhet. Természetesen mindig van mit még magasabban meghaladni, érdekes olykor a „felhőkről” is tudni.

Leszállni az égből és szembeülni valakinek a problémáival, mint szexuálpszichológus már nem olyan euforikus állapot, mint előadásra járni, ugyanolyan komolyságra és elhivatottságra van szükség, mintha gyermekkel vagy felnőttekkel dolgoznánk bármilyen pszichológiai vagy neveléstudományi területen. Két könyvet ajánlanék azoknak, akik úgy érzik, hogy ez a szakma nekik való lenne. Mindkettő Dr. Lux Elvira tollából ered, először érdemes Hát még nekem… című könyvét kézbe venni, ahol az ő emlékeibe nézhetünk bele, esetekkel és megoldásokkal találkozhatunk, beleképzelve magunkat a szakmába. S ha már a szakmai oldalnál tartunk, akkor mindenképpen olvassuk el Szexuálpszichológia címmel megjelent könyvét is, amiben módszerekről, csoportosításokról és betegségekről olvashatunk. Az élet nem fenékig tejföl, így ez a terület sem mosolyelnyelő bólogatásokra épül pár nemi szerv említése során, így a szaftos három betűs részek mellett nem árt felkészülni egészen más történetekből is. Ám cikk elején említett bujaságokhoz visszatérve ajánlom A bujaság szonettjei című verses kötetet – a világirodalom legszebb erotikus verseivel, ennél többet erről a könyvről szerintem nem is kell mondanom. J

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...