Oldalak

2012. április 22., vasárnap

Elővigyázatos vagy kényszeres?


Rengeteget hallani manapság a szorongással kapcsolatos kórformák eluralkodásáról. Az embernek temérdek tevékenykednivalója van, néha nem ér oda időben, ahova szeretne; nem tudja határidőre leadni a tervezett projektet. Mindenki siet, senki nem ér rá.

A szorongás egy speciális fajtájáról szeretnék kissé bővebben kitérni. Sokszor előfordul, hogy nem vagyunk benne biztosak, hogy elinduláskor bezártuk-e az ablakot, elzártuk-e a gázt, kihúztuk-e a vasalót, ésatöbbi. Ezzel semmi gond nincsen odáig, míg az ember életéből nem vesz ki napi több órát ezek leellenőrzése, s míg a körülötte lévő embereket nem kezdi el ez a dolog kissé idegesíteni. Mert ugyan ki vethetné az ember szemére, ha visszamegy, és tényleg leellenőrzi az esetleges baleseteket okozó/okozható tárgyak nem megfelelő állapotban hagyását. Ezt inkább nevezném elővigyázatosságnak.

A kényszernek különböző típusai vannak: megjelenhet gondolati, cselekvési és gondolati-cselekvési szinten egyaránt. A személy úgy érzi, hogy muszáj az adott dologra/tevékenységre koncentrálnia, különben nem képes csökkenteni fokozódó szorongását. Ugyanez vonatkozik a cselekvésre: az egyén úgy érzi, ha nem a megfelelő sorrendben végez el egy adott cselekvéssort, annak beláthatatlan következményei lesznek rá nézve.

Ez a zavar kétszer olyan gyakran érinti a nőket, mint a férfiakat. Az e betegségben szenvedők a tökéletességre, rendre, szabályszerűségre törekszenek, melyek általában véve erények, kivéve, ha túlfokozódik az adott cselekvés, mely kizárólag a feszültség csökkenésének eszköze. Ennek ellenére azonban a személyben megmarad a feszültség, és önmagát is zavarhatja a tolakodó gondolatok és felesleges mozdulatok hada. A több időt igénybe vevő cselekvések akár az ember munkahelyének elvesztését, késését és más tevékenységekre való kevesebb időráfordítását, figyelmének elvesztését is okozhatja, így számos téren jelentősen megnehezíti a normális életvitelt.

Mégsem érdemes összekeverni az elővigyázatosságot és pontosságot a kényszerességgel, hisz jelentős különbséggel bír e két dolog funkció és időbeli tényezők tekintetében.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...