Oldalak

2012. május 31., csütörtök

S a Te életmódod élhető és átadható?

Bármerre járunk az életmódváltozás mindig ott van - szemünk előtt és a nyomunkban is folyamatosan megtalálható. Majd minden újságban van legalább egy cikk, a boltokban megjelennek a bio élelmiszerek, a rádió is ettől hangos és a televízióban sem kerülhetjük el. S betegség esetén is szinte az első, amit az orvosoktól hallunk... kétségtelen, ha már ennyi helyen szembejön, nem kellene a szőnyeg alá sepernünk. 
Mégis mit csinálunk? Hát majd holnap, majd a következő hétfőn... elsején... évben... Halogatunk. Ráadásul folyamatosan. Hiszen ráérünk még elkezdeni a mozgást - hiszen még szinte minden ruhánkba beleférünk, ráérünk még egészségesen étkezni... amúgy sem egy olcsó dolog. S mondhatjuk magunkban, hogy amúgy is képes lennénk ha rá lennénk kényszerítve. Ám ez nem feltétlen igaz... ha azt mondom, hogy holnaptól heti egyszer van édesség, kevesebb fehér lisztből készült termék és cukrozott ételek helyett naponta egy óra mozgás, akkor már másnap elkezdünk tenni érte? Nem hiszem. 

Ugyanez figyelhető meg, ha arra kérünk valakit, hogy holnaptól napi 30 percet mozogjon és hetente egyszer legalább izzadjon le mozgás közben. Nem kell egy hétig sem várnunk, hogy egyszeriben elmaradjon a változás szelének még a lágy fuvallata is.

Ezután még mindig mondhatjuk, hogy hát kit is érdekel az egész - mi már így maradunk. Ez még elfogadhatónak is tűnhetne az egészségesek között, ám egy dologgal sosem számolunk - gyermekeinknek mi leszünk a példa, nem más. Ha a mi életmódunk már változtathatatlannak is tűnik (nem az, csak a kitartás hiányzik), akkor gondoljunk csak arra, hogy gyermekeink ugyanezt fogják látni és csinálni is. S ha akkor szeretnék megakadályozni az egészségtelen és káros szokások kialakításában, akkor azért nekünk is kell tenni akkor - rögtön. S ez az, ami a többségnek nem menne és inkább felhagy azzal, hogy a gyermeke ne legyen túlsúlyos, ne éljen mozgásszegény életet, inkább megeteti minden nap az egyik gyorsétteremben, mert ő aztán nem főz ... S a tendencia csak romlik. 

Szerintem egyedül a mi feladatunk, hogy tegyünk azért, hogy a jövő már sokkal egészségesebb legyen, hiszen egy egészségesebb mintát követ - ezzel több betegség kialakulása megelőzhetővé válik. Gyors éttermek helyett választhatunk egészségesebb konyhákat is, televíziózás helyett kültéri sétákat, amelyek során a család is együtt lehet. 

Egyszerűbbnek tűnik elmondva, hogy mi tegyünk a jövőnkért már most, megtenni annál nehezebb, de szerintem megéri. 

Néhány hasznos tanács a kezdetekhez
  1. Cukrozott üdítőkről való leszokás - ugyanígy a cukor elhagyása a teából is. Lehetetlen? Egyáltalán nem, megfelelő mennyiségű víz fogyasztására mindenképpen szüksége van a szervezetnek, hálásan megköszöni, ha közben nem mellékelsz állandóan cukrot is. 
  2. Chips, nassolni való édességek mérséklése - egyszerűen ne vedd meg a vásárláskor, biopolcokon találsz helyett más ropogtatni valót, amelyek sokkal egészségesebbek és hozzáadott cukrot sem tartalmaznak. 
  3. Fogyassz több gyümölcsöt és zöldséget - ha lehet nyersen vagy csak kisebb mértékben párolva. Azon gyümölcsöket és zöldségeket fogyaszd, amelyek éppen megjelennek a piacon - vagyis idénynek megfelelően táplálkozz. 
  4. Kerüld a vörös húsokat, amelyekben több olyan anyag is megtalálható, amelyek különböző betegségek kialakulása mögött állhatnak. 
  5. Ne sanyargasd magad, mert utána csak még többet veszel magadhoz - fontos megjegyezni az életmód-változtatás nem két hétre, 30 vagy esetleg 90 napra szól, hanem maradandó alkotása lesz életednek. 
  6. Válassz olyan magazinokat, amelyek egészségesebb ételek elkészítését ajánlják - legtöbb 30-45 perc alatt elkészíthető. 
  7. Mozogj hetente ötször legalább 30 percet - nem kell ehhez bérletet váltanod sehova, hiszen ma már annyi videó elérhető online és ráadásul ingyen. Közeli erdőbe is elmehetsz futni, az sem kerül semmibe.
Fontos belátnunk, hogy az életmód megváltoztatása nem pénz kérdése! Ha sok mindent nem veszünk meg az egészségtelenebb élelmiszerek polcairól, akkor jut is, marad is a bio élelmiszerek közül néhányra. Testmozgás a nappaliban, ligetben szintén nem kerül semmibe, mégis hatékony hatása van a szervezet egészére és ezzel életünkre is. 

Gyermekeinket mind egészségesnek és boldognak szeretnénk látni, s amilyennek őket szeretnénk látni, miért ne válhatnánk mi is olyanná? Egészségessé és boldoggá. 


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...